Om Mårten

En ovanligt passionerad digital designer

UX-Designer, Digital innovatör, lärare, föreläsare, Sommarölänning med ett brinnande intresse för kommunikation mellan människor på ett globalt plan. Välkommen och lära känna mig lite bättre!

Anlita mig som designer!
marten-1
marten-2
marten-7
marten-3
marten-4
marten-8
marten-9
marten-5
marten-6

Bakgrund

Som 19-årig gymnasieelev på Grafiskt utbildningscenter i Uppsala startade jag min första designbyrå. Med hantverkstraditionen i klassisk typografi från skolan, intresse för kommunikation och förmåga att se möjligheter, var det naturligt att omsätta mina kunskaper i affärer med både Uppsala Universitet lokala företag och nattklubbar som kunder. Sedan dess har jag drivit eget.

Kraften och potentialen i digital design gick upp för mig när jag 1997 var med och designade en av Sveriges första webbtidningar. Två år senare i guldrushen kring IT-boomen blev jag UX-designer i själ och hjärta. På webbyrån Drax Industries tog jag fram en portoräknare åt Posten och när räknaren kom tillbaka från utvecklarna och fungerade var det en enorm glädjerush. Jag förstod att jag kunde bidra till till nytta, glädje och påverka människors liv.

Detta blev starten på en yrkesbana som UX-designer och användbarhetsexpert där hantverkskunnande och byråerfarenhet möter entreprenörskap.

Passionen för att skapa produkter och tjänster som är vackra, roliga och enkla att använda har sedan dess lett till samarbeten i hundratals projekt med allt från start-ups till etablerade multinationella bolag. Bland annat har jag haft äran att jobba med Ellos, Ikea, AJ-Produkter, Tradera, Ginza, Klarna, Statoil, Julia Bakar och Tidningskungen.

 • achievments-whiteport-retina
 • achievments-filosofi-retina

Meritförteckning

Mårtens CV

Positioner
 • Jan 2011 – Pågående
  Whiteport, Digital innovatör

  Designkollektiv som fungerar som en virtuell webbyrå. Startade med 8 designers över hela Sverige och 1 designer i Berlin. Whiteport tar alla typer av digitala designuppdrag. Genom partnerskap med utvecklingsföretag i Ukraina och Polen erbjuder vi även teknisk utveckling för att kunna ge helhetsleveranser.

 • Jan 2000 – 2005
  A walk in the park, UX-Designer

  Vid melennieskiftet startade jag ett frilansnätvek av olika egna företagare som arbetade med nya medier. Kollektivet fungerade som en virtuell designbyrå och som mest deltog 13 designers, copy writers, utvecklare och projektledare som alla var engagerade i projekt med nya webbsajter.

 • Okt 1995 - Jun 1996
  Tidskriften Konstvärlden. Formgivare.

  Vid 22 års ålder fick jag det prestigefulla uppdraget att på egen hand ge form åt Konstvärlden som då var Nordens största konsttidskrift. Buntar med fotografier och manuskript på papper skulle förvandlas till en attraktiv produkt för butikernas tidskriftshyllor

 • Mar 1993 – 2000
  Mårten Angner Interface & Design, Art director

  Endast 19 år gammal, under sista året av min grafiska utbildning, startade jag ett eget frilansföretag. I början var kunderna mesta små lokala företag och nattklubbar i Uppsala och Stockholm, men också institutioner vid Uppsala Universitet och en internationell yrkesorganisation.

Anställningar
 • Mar 2007 – Mar 2008
  inUse AB, UX-Designer

  Ett av Sveriges ledande konsultföretag med inriktning på användbarhet. Med min bakgrund som designer anställdes jag för att arbeta med användbarhetsdesign och med omfattande IT-projekt både för stora multinationella företag och statliga myndigheter. Under tiden på InUse lärde jag mig behärska effektstyrningsmetoden, något som sedan dess fungerat som ledstjärna i arbetet som användbarhetskonsult

 • Okt 2005 – Mar 2007
  Eniro Sverige AB, Webb designer och gränssnittsdesigner

  Eniro AB gav ut den svenska telefonkatalogen och tillhandahöll den första nummerupplysningen på nätet. Företaget erbjöd möjligheten att arbeta med användargränssnitt i en mångfald olika projekt där jag kunde lämna avtryck inom produkter för både privatpersoner och företag liksom för sociala nätverk.

 • 2004 – Feb 2005
  Backbone Consulting AB. Interaktionsdesigner.

  Företaget hade under mer än 15 år utvecklat CRM-system till stöd för sina kunders föräljnings- och marknadsarbete. Min roll var att från scratch utveckla den viktigaste applikationen för att skapa modernare känsla och utseende och samtidigt göra den mer tillgänglig och lättare att använda.

 • Feb 2005 – Maj 2005
  Mobispine AB. Interaktionsdesigner och art director.

  Jag inbjöds för att ta fram gränssnitt för en meddelandeservice för mobil telefoni. Förutom gränssnittet till företagets digitala produkter tog jag fram logotyp och grafiskt profilprogram samt företagets hemsida och marknadsmaterial.

 • Feb 1999 – Jul 1999
  Drax Industries. Digital art director.

  Som anställd på börskometen Drax designade jag både Webb och tryckt material. Bland uppgifterna ingick att arbeta med användbarhet och “user inteface design”. Ett av projekten var att formge den första websajten med möjlighet att boka biljetter online, för SF-bio, Sveriges största biografkedja.

 • Nov 1997 – Jan 1999
  ETC production. Art director inom webb-produktion

  ETC är en välkänd och respekterad tidskrift, främst inriktad på kultur och politik. Den startades av journalisten Johan Ehrenberg under 1980-talet. Verksamheten växte och i slutet av 90-talet hade företaget utvecklats till “a full service publishing company” och en byrå för design av alla typer av medier. Mitt uppgift var bl.a. att utforma tidningen ETC när den först kom ut på nätet och att uppdatera tidningen varje vecka.

 • Mar 2009 – Maj 2009
  Berghs School of Communication. Kursansvarig kvällkurs för yrkesverksamma designers

  En tio veckors kvällskurs i interaktiv marknadsföring och design. Målgruppen var designers och copy writers erfarna i klassisk desiign och marknadsföring men med en önskan att utveckla sina kunskaper och erfarenheter inom interaktiva medier. Kursen blev mycket uppskattad och alla eleverna gav betyget 4 eller högre på en 5-gradig skala. På grund av den positiva utvärderingen beslutade Bergs School of communication att erbjuda kursen även våren kommande perioder.

Militärtjänst
 • Nov 1994 – Jan 1996
  Kungliga svenska kustflottan

  Den obligatoriska värnpliktstjänstgöringen gjorde jag inom Kustflottan som fotograf vid Berga Örlogsstation. Med min bakgrund som grafiker fick jag dessutom utforma många aktuella trycksaker och göra den första digitaliseringen av Marinens grafiska profil.

Utbildning
 • Aug 1990 – Maj 1994
  Gymnasieskola

  Vid Grafiskt utbildningscenter i Uppsala fick jag en gymnasieutbildning inom ämnet Tryckmedia, som gav unika kunskaper i bl a typografi. Med lärare från från Almqvists &Wiksells klassiska tryckeri fick vi lära oss allt från typografi och blysättning till desktop publishing och grafisk produktion med Quark Xpress, Illustrator och Photoshop. Examensarbetet gjorde jag som designer för ett nytt exprimentellt magasin i fyrfärg i Stockholm mars - maj 1994.

Glädjen i att utveckla digitala produkter och tjänster som skapar värde för både uppdragsgivare och användare driver mig att ständigt fortsätta utvecklas som designer och människa. Allt arbete kommer ur visionen om att hjälpa människor att kommunicera på ett globalt plan. Världen idag behöver duktiga designers som brinner för sitt arbete och innovation. Därför delar jag just nu med mig av allt jag utvecklat och allt jag kan i ett personligt ledarskapsprogram för kreatöre